Slovinsko - Bovec

Slovinsko – Bovec – Bavšica

 

Tak jsme se v počtu pěti Sam, Věrka, Barča, Kiki a Iva, zúčastnili pobídky od ČHS. Jednalo se o společný pobyt Čechů a Slovinců na chatě ve Slovinsku. Sešlo se nás tam 24 z Česka a o něco více Slovinců. Když jsme se tak rozhlíželi kolem tak chata i její fungování bylo velmi podobné hájence v Semetíně. Prostředí kolem chaty bylo velmi pěkné a dokonce nám dovezli umělou stěnu (takový sloup osazený chyty). Jen ty kopce kolem nás velmi zaskočily, na něco takového prostě nejsme zvyklí. Cokoliv kolem nás bylo o kilometr výše než my.

Z celkového výčtu aktivit, které jsme absolvovali jak spolu se Slovinci tak sami jsme si užili tak jedenáct z deseti. Největší aktivitou, kterou zorganizovali pro všechny, byl orientační pochod podle mapy. To byla opravdová výzva nejen pro děti, ale i pro mě. Mapa 1:20000 je fakt drsná pro hledání skrytých pěšinek. Docela děcka mrzelo, že nevyhodnocovali, kdo toho kolik našel. Pak cílová stanice u řeky a koupání.

Co se týče koupelí tak jsme si je užívali denně. Ale nejlepší z nich byla určitě pod městečkem Kobarid. Soutěska, jenž splouvají tak maximálně vodáci, nás nadchla natolik, že jsme se ji rozhodli proplavat. Krásných dvě sta metrů v modré průzračné vodě, která by na chlazení piva byla možná moc chladná.

Co se týče naší hlavní náplně, jež nás provázela denně tak jsme si ji užili tak akorát. Lezecké oblasti moc nepočítají s pětkový lezcem, natož s nějakým tím mladším lezcem. Ale polezení stálo za to. Trošku oklouzané, ale to taky možeme čekat v nejlehčích cestách v oblasti. Další sektory byly mimo naše možnosti, ale přilepil jsem na nástupu! Chtěli jsme vyjet i lanovkou na skály ve výšce 2200 m.n.m. Ale 17 éček za lanovku nám přišlo dost. A tak jsme se stáhli zalozit zpět do kempu na boulderovku, která neměla předsudky, o tom jaké čísla chcem lézt.

Další libůstkou v hlubokém údolí za Bovcem, je ferata, která je určena pro výcvik feratových vůdců Slovinska. Tak jsme si ji přelezli a byla moc pěkná. Kromě lanovek a podobných capin, do ní skutečně vložili asi vše, co může na feratě být.

Celkově jsme spokojeni a doufáme, že se povede v podobných projektech pro mládež pokračovat. A třeba přijedou Slovinci za námi do Česka. Určitě se jich budeme v co největší míře účastnit.

Společné večery se Slovinci byly suprové. Písničky mají taky z country, takže jsme se střídali ve slokách té samé písně. Ale odvezli jsme si od nich i jejich domácí písně. Chůze po lajně byla taky dobrou společnou aktivitou. Případně turnaj ve volejbale, ve kterém jsme obhájili národní hrdost. A kdyby to snad bylo málo tak na každém zajímavějším místě jim leží nějaké keška k odlovení.

Poslední noc jsme strávili na bivaku v pevnosti Herman. Tím se nám nabídl pohled na zatmění měsíce a to dovršilo kaleidoskop zážitků. Odjeli jsme spokojeni.